БСП-Сливен събира средства за възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в село Блатец

В сливенското село Блатец бе обявена кампания за възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Това съобщи преди време енорийският свещеник отец Михаил Тенев.

Близо 20 хил.лева са нужни за изографисването на църквата, като целта е стенописите да бъдат възстановени почти в оригиналния си вид.

Храмът е от 1872 година, разказа отецът, осветен е от първия сливенски митрополит Серафим през 1874 година, четири години преди Освобождението на България. Построен е от местните на доброволни начала и изписан от неизвестни зографи. От 2012 до 2014 година е ремонтиран със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“, като е обновен покривът и вътрешната част. Стенописите са били в много лошо състояние. Автори на проекта за възстановяването им са сливенски художници.

В църквата има копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото.

 Общинските съветници от БСП-Сливен са едни от първите дарители за възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Те дадоха своята лепта, внасяйки събрана сума по сметката на църквата. Това е първата стъпка, защото местните социалисти продължават набирането на средства.

Общинските съветници от БСП-Сливен призовават инициативата да бъде подкрепена от гражданите и всички православни християни.

Пресцентър на БСП-Сливен

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*