Елена Йончева в Сливен: Евроизборите ще бъдат наказателен вот срещу управлението на ГЕРБ

Европейските избори през май ще бъдат наказателен вот срещу управлението на ГЕРБ в страната през последните 10 години. Това заяви пред десетки сливналии първата в листата на БСП за Европейски избори 2019г. депутатът Елена Йончева. Тя критикува липсата на демокрация в страната, на свобода на медиите от местно до национално ниво, в ущърб на народа, но съгласувано с управляващите и в интерес на малък кръг от хора.

„На фона на милиарди, които изчезват всяка година от корупция и грабеж, аферата „Ало, Банов съм“, в чийто бюджет влизат около 1 млн. евро не е голяма сума за държавата. „Ало, Банов съм“ е важна, защото показва по какъв начин и колко лесно държавните институции лъжат гражданите. Аферата „Ало, Банов съм“ е продължение на известния случай „Ало, Ваньо“. Когато един премиер на европейска държава се обажда на шефа на митниците и заповядва да се спре проверка в еди кой си завод, в който се произвежда нелегален алкохол, и „изведете своите хора“, какво би се случило във всяка една европейска държава? А човекът, който разследваше аферата „Ало, Ваньо“ е Пламен Георгиев, който стана шеф на КПКОНПИ “

Тя разкритикува още пълната липса на европейско поведение от страна на премиера Борисов, неговото криминално минало и настоящето управление на политическа партия ГЕРБ, наравно с дясната ръка на Борисов Цветан Цветанов и аферите около него, които станаха тема и в международни медии. Йончева засегна още болезнени теми като: зависимото българското правосъдие, презрителните и смехотворни доходи на глава от населението, икономиката, статистиката, предвид топящото се население в България; липсата на кадърни, млади и образовани кадри, предвид избора им да се реализират зад граница; абсурдните пенсии и още подобни теми.

(Йончева засегна Ваньо Танов- шефът на митниците, който се спомина за кратък период след аферата около „Ало, Ваньо“)

По-рано пред местни и национални медии в града под Сините камъни Йончева коментира „Ало, Банов съм“, „Апартамент гейт“ и други болезнени за българското общество и правосъдие теми, но какво тя каза още пред сливенските граждани:

„ Евроизборите ще бъдат наказателен вот срещу ГЕРБ. ГЕРБ имат своите симпатизанти и сред тях има много свестни хора. Вината, тези хора да са на страната на ГЕРБ, е и наша-на журналистите, на политиците, на опозицията .Защото сме длъжни да даваме информация на всички българи. Това не се случва. Вижте какво се случва със свободата на медиите в България? Миналата седмица излезе доклад от международна организация, който се потвърди от европейски и американски такива. В доклада се казва, че България вече не стои на картата за свобода на медии. Ние сме някъде в Африка по този показател. 2008 година бяхме по показател за свобода на медиите с Франция. Това е само преди десет години.“

Йончева прочете малка част от доклада, а именно:

„Организираната престъпност и властта в България подлагат на тормоз медиите“

„България вече не е обетована земя на журналистите“

„В момента, в който свободната журналистика изчезна, означава че има сериозна заплаха за България“, каза Елена Йончева.

На днешната среща присъстваха представители от различни професионални съсловия в града, общински съветници, общинско ръководство.

Елена Йончева е водач на листата на социалистите за Европейски избори 2019 г. А някои вече я наричат „българската Кьовеши“.

Александра Иванова

22 април 2019г.

Сливен

Източник: Наблюдател

1 Kоментар

  1. До избора се стигна след ожесточени спорове в редиците на БСП. Ръководството на партията предложи това да е Елена Йончева, но вътрешна опозиция настоя за Сергей Станишев. Така двамата се оказаха изправени един срещу друг. Все пак Йончева надделя. Тя получи 95 гласа срещу 75 гласа за Сергей Станишев при тайния вот, информира NOVA .

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*