Атанас Делибалтов: Докато градовете ни се превръщат в скъпоструващи мавзолеи, хората си заминават все по- често с еднопосочни билети

Интервю с Атанас Делибалтов- председател на Общинския съвет на БСП- Сливен и общински съветник от групата на социалистите в местния парламент

Въпрос: Г-н Делибалтов, не е тайна, че през последните месеци в социалната мрежа и медийното пространство за кандидатури от БСП-Сливен за кмет на община Сливен се спрягат имената на настоящият депутат ген. Кольо Милев, Минчо Афузов, Деян Дечев, Радослав Кутийски. Как коментирате като председател на Общинската БСП?

Атанас Делибалтов: Интересът към това кой ще бъде кандидата за кмет, издигат от БСП- Сливен, става все по- голям за общественото мнение, колкото повече наближават изборите. От друга страна, този въпрос се поставя периодично и се отправя все по- често и към мен. Ние следваме основни демократични принципи за номиниране и избор на съответния кандидат от ОПО, през Общинския съвет и до конференцията на БСП- Сливен. Това е утвърдения, и според мен най-правилния, ред. Вярно е, че се появява информация периодично за известни имена от БСП- Сливен, но досега пред мен или Общинския съвет никой от посочените от вас имена не е обявявал официално такова желание и намерение.

Въпрос: Ако ген. Кольо Милев не бъде издигнат от БСП, а от друга политическа формация, това няма ли да разцепи гласовете ви?

Атанас Делибалтов: Не мисля, че Кольо Милев ще предприеме толкова крайна стъпка в случай, че не бъде избран за кандидат за кмет на общината от конференцията ни, ако разбира се участва в този процес. Ако се яви подкрепен от друга формация, вероятно донякъде би отслабил нашите позиции, тъй като искаме или не, ще понесем отлив от гласове, но до разцепление съм убеден, че няма да се стигне.

Въпрос: На 10 юли се подготвя среща с ръководството на ТЕЦ-Сливен след ваше изказване по време на юнската сесия и последващи предложения на колегите ви от ПП ГЕРБ Здравко Костадинов и председателят на ОбС-Сливен Димитър Митев. На срещата могат да присъстват всички общински съветници от 14.30 часа в зала 105. Бихте ли припомнили каква беше темата относно ТЕЦ-Сливен, която повдигнахте на миналата сесия?

Атанас Делибалтов: Този въпрос е изключително важен за всички, тъй като касае здравето на хората в Сливен. Получихме информация за договори, сключени от ТЕЦ-Сливен с три фирми, които да преработват специфично гориво, произведено от отпадъчни продукти с неясно въздействие върху здравето на хората. Тази информация беше незадоволителна и не беше подкрепена от някаква документация, поради което решихме да повдигнем този въпрос на сесия в ОбС-Сливен. В резултат е и предстоящата среща на десети юли.

Въпрос: Вие сте първи мандат общински съветник. Може ли да споделите с нас как оценявате работата на съпартийците ви? Какво мислите за свършената работа и на колегите ви от ГЕРБ и другите политически формации?

Атанас Делибалтов: Въпросът е труден за отговор поради това, че ако давам оценка за работата на групата общински съветници от БСП, то означава да оценявам сам себе си най- вече, тъй като съм председател на тази група. Независимо от това мога да заявя, че представителите на БСП се справят много добре с работата си като общински съветници. Нашата активност е значима и по време на заседанията в съответните комисии. Трудно е да прокарваме наши предложения, защото ролята на опозиция, която ни отреди избирателят, ограничава възможностите ни за действие. Що се отнася до колегите от ГЕРБ и другите политически формации в ОбС- Сливен, мога да кажа, че всички работят сериозно и отношение им е отговорно при решаването на проблемите в Сливен и общината. Обективността налага отново да припомня особено за актуалната власт, упражнявана от ГЕРБ, че старанието им води до добри резултати в редица направления: ремонти, строителство, саниране, културно- масови прояви, но това са само надстроечните елементи. Най- важното в едно управление е да се изгради базата: работни места, производство и добро заплащане за труда- нещо, което го няма. Това в Сливен, а и в България е огромен проблем и няма как да се впускам сега в детайли, а само ще опитам да го илюстрирам така: ще санираме блокове, ще сменим канализация, ще направим паркове, ще правим културни празненства, ще асфалтираме улици, но няма да задържаме хората тук поради липса на работа, перспективи и добро заплащане. Поради това Сливен, а и две трети от областите в страната постепено се превръщат в скъпоструващи мавзолеи. Много е тревожно това, защото хората са най- важният капитал, а си заминават в повечето случай с еднопосочни билети.

Въпрос: Вашите съпартийци от община Твърдица и община Нова Загора се противопоставиха на оставката на Корнелия Нинова. Конкретните случаи бяха подкрепени с медийни публикации. Изявление от Общинската организация на БСП нямаше. Защо?

Атанас Делибалтов: Мое убеждение е, че вътрешните проблеми на една общност, семейство, колектив или партия не бива да са на всеослушание, особено прокламирани с писма или опониране в телевизии, а още по-малко с „късане на ризи“. БСП си има устав, ред и форуми, чрез които функционира. Делегатите от БСП- Сливен показаха с гласовете си своята позиция. Освен това позицията на БСП- Сливен ясно се очерта след гласуването за ЕП и всеки ,който има интерес, може да провери резултатите от преференциалните вотове, за да придобие ясна представа каква е тя в детайли.

Въпрос: Депутатите окончателно решиха партийната субсидия да бъде един лев. Каква е вашата позиция?

Атанас Делибалтов: Този водевил, който се разигра със субсидиите за партиите, е недостойно зрелище. Искам да знаете, че нашата партия е пребивана, изтезавана, стреляна, бесена, обезглавявана, горена, давена и няма да се впечатлим от този напън на колегите от ГЕРБ и компания да блокират нормалната ни работа по време на местните избори. Какво да се прави, млада партия са…

08.07.2019г.

„Наблюдател“

ИЗТОЧНИК: Nabludatel.bg

1 Kоментар

  1. Въпросите на журналиста не дават възможност на председателя да разкрие напълно деѝствителното състояние на партиѝната организация и деѝността във общината.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*