БСП-Сливен: В Сливенска община са унищожени над 4 700 прасета без нито една доказана зараза

Днес в пресклуба на БТА се проведе пресконференция, на която местното ръководство на БСП-Сливен представи позицията си относно мерките на Централния епизоотичен съвет срещу разпространението на Африканската чума по свинете. Участие взеха народният представител от Сливенски избирателен район инж. Кольо Милев, председателят на Общински съвет на БСП-Сливен Атанас Делибалтов, общинските съветници Деян Дечев и Стефан Щилиянов.

Свикването на пресконференция на местните социалисти е резултат от огромното напрежение, споровете относно мерките на Централния епизоотичен съвет срещу разпространението на Африканската чума по свинете и последващите граждански протести в Сливенска и в други области на страната. Бяха засегнати имущество и бит на много обикновени граждани, повечето от които с ограничени финансови възможности.

От думите на Атанас Делибалтов стана ясно, че справянето с болестта е засегнато в наредба, приета в България през 2006 година, а още през 2002 година има изготвена директиви от Европейския съвет, които са приети и са транспонирани през документа в условията на страната. Наредбата е за мерките, които трябва да се предприемат в случай на Африканска чума по свинете.

Председателят на Общински съвет на БСП-Сливен заяви, че от това, което се случва като мерки в държавата, следва че тя не се спазва. Дори се прибягва до действия, които са противоположни на параметрите и. В нея ясно е оказано в какви случаи се евтаназират животните при наличие на зараза или доказано болни животни.

А в България се обезпечават 20-километрови санитарни пояси около предприятия за индустриално отглеждане на прасета с цел да не се допусне заразата в същите.

„Не може да се защитава която и да е индустриална ферма за производство на прасета за сметка на изтребването на здрави животни в този 20-километров санитарен пояс. Това е в противоречие със закона. Не може да се организира мероприятие в противовес с наредбата, защитавайки едни прасета за сметка на други, сред които няма установено нито едно заразено животно, добави още Делибалтов.-В Сливенска община са унищожени над 4 700 прасета без нито една доказана зараза. „

Според наредбата може да се организира санитарен пояс от 3 до 7-10 км или повече, който се изгражда около център с тази зараза, като целта е вирусът да не излезе навън. А действията, които се наблюдават към момента следват логиката вирусът да не влезе вътре, да не заразява здрави животни,което противоречи с наредбата. Това е в пълно противоречие със закона и с изискванията и директивите на Европейския съюз. Целта трябва да бъде ограничаване и елиминиране на заразата без да се нарушават интересите и правата на стопаните. При нас това не се случи, поясни още Делибалтов

С теорията на страха се предупреди, че трябва да се унищожават животните, след което принудиха хората да ги изтребят доброволно с предупреждение, че не го ли направят в срок, ги очакват високи глоби, а животните им ще бъдат силово унищожени. Това си беше чист тоталитарен подход по отношение на стопаните. Ние не можем да премълчим и допуснем такова отношение на държавни органи и институции като БАБХ. Заявяваме, че не можем да приемем подобен тип политики, които водят до тежки икономически загуби в държавата, заявиха социалистите.

Делибалтов поясни още, че всяка една община има правото да реши как да се регистрира промишлено отглеждане на прасета или за домашно ползване. В Сливенската община има такава наредба, която препраща към ЗУТ. В Закона за устройство на територията се казва, че във второстепенни постройки при отглеждане до 5 животни, те не подлежат на регистрация. В същото време компетентните органи заявяват, че при нерегистриране на животните ще се подходи силово. В Сливен казусът е решен така. Всички тези нормативни разпоредби изглежда, че компетентните органи са пропуснали. Сливен се оказа една от най- засегнатите общини, а социалистите обвиниха държавата и институциите в безхаберие.

Кольо Милев също подкрепи пострадалите стопани и обвини в безхаберие правителството, Министерството на земеделието и храните и БАБХ. Той се обяви за заработването на национален кризисен щаб за справяне с Африканска чума по свинете.

Александра Иванова

8.8.2019г.

ИЗТОЧНИК: НАБЛЮДАТЕЛ БГ

1 Kоментар

  1. Tова изявление е правилно но е закъсняло.В него няма искане към общината и към правителството.

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*